Naturkanon

Fosdalen og Svinkløv er med i ny Naturkanon

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har løftet sløret for 15 steder der udgør Danmarks nye Naturkanon.

Se nærmere på https://mst.dk/friluftsliv/danmarks-naturkanon

 

"Fosdalen og Svinkløv" omtales således:

 

Fosdalen og Svinkløv

Fosdalen og Svinkløv er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på. De fleste falder for kystområdet ved Svinkløv først: Buldrende bølger, uendelig himmel, evigt skiftende lys, blæst – det er en voldsom og betagende oplevelse at stå her og kigge ud over Vesterhavet. Og så, lige med ét, lægger havet sig, der dufter

 

Bedste udsigt fås fra Lien – Danmarks længste indlandskystskrænt, som viser, hvor havet gik til i stenalderen. Digteren Jens August Schade kaldte skrænten for ‘De blå bjerge’, og sandt er det, at bakkerne morgen og aften får et særligt skær.

 

Lien gennemskæres af den frodige Fosdalen, som er en brat kontrast til den åbne kyst med de store udsigter. Den er tyst og troldeagtigt frodig, men den er ikke mindre vild. Her er en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner og mosser.

 

I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter – som den store flue med det særprægede danske navn Kæmpefluen Harald – samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Nattergalen, som eller er mest almindelig i det østlige Danmark, fylder natten med sin sang i maj og juni. Men kom på alle årstider, og oplev Danmark fra den vildeste side.

 

Juryens begrundelse

Hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang. Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området.

 

I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning; der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner. I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.

 

 

 

Naturcenter Fosdalen

Naturkanon